Schrijftips voor zelfstandig ondernemers

De vijf W's

Ga je zelf een tekst schrijven? Onthoud dan goed dat bijna elke tekst een bepaalde structuur heeft. Die structuur ontstaat aan de hand van de vijf W's:

Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom

 

Als je voor jezelf op een rijtje wilt zetten wat precies de inhoud moet worden van de tekst die je schrijft, dan moet je in ieder geval antwoord kunnen geven op deze vragen. Uiteindelijk moeten alle W-vragen aan bod komen in het verhaal of artikel, máar dat hoeft niet allemaal aan het begin van de tekst.  Bedenk voor je gaat schrijven wat de beste plek in de tekst is waar de antwoorden op de W-vragen gegeven kunnen worden, hoewel dat kan veranderen als je eenmaal aan het schrijven bent, zoek in elk geval naar een natuurlijke plaats, zodat de tekst vanzelf loopt. 

Wie

Wie spelen een rol in de tekst? Over wie gaat de tekst (de hoofdpersoon), voor wie is het onderwerp belangrijk (belanghebbenden) en op wie richt de tekst zich (doelgroep)?

Wat

Wat is het probleem, wat is de inhoud of de inzet van het verhaal of verslag? Deze vraag moet redelijk snel duidelijk gemaakt worden, maar in de meeste gevallen is het spannender om niet direct de hele conclusie weg te geven (behalve bij een nieuwsbericht).

Waar

Waar speelt het verhaal zich af? Hiermee bedoelen we een geografische plaats (Amsterdam, of in een school) of een maatschappelijke plaats (op de politieke agenda, in het onderwijs, in de media). De plaats is belangrij voor de inzet, anders komt het verhaal in de lucht te hangen.

Wanneer

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af? Hiermee bedoelen we niet alleen in welke tijd of datum, maar ook de specifieke omstandigheden waaronder zich iets voordoet.

Waarom

Waarom gebeuren de dingen zoals je ze beschrijft? Welke motieven hebben de handelende personen? Wat is de oorzaak van de gebeurtenis of ontwikkeling? Welke verklaring heb je zelf? Waarom is het onderwerp belangrijk? 

2020  Tekstualia